torstai 4. kesäkuuta 2015

4.6.2015 Kouluun!

Torstaiaamu valkeni kirkkaana ja hyvin lämpimänä. Taivaalla oli vain muutamia pilvenhattaroita. Söin aamupalaksi castella-kakkua ja vanukasta.

Lähdimme aamupäivällä katsomaan Shuun kyuudou-joukkueen (japanilaista jousiammuntaa) kilpailuja eräälle koululle. Lähtiessämme satoi tuhkahippusia, jotka tulivat Sakurajiman tulivuorelta. Sillä on tapana pölläytellä tuhkaa silloin tällöin. Säätiedotuksesta seurataan tarkasti tuulen suuntaa, jotta osataan ennakoida tuhkan leviämissuuntaa. Kuchinoerabushima näkyy kyllä uutisissa, mutta on niin kaukana täältä, ettei sillä ole mitään vaikutusta paikalliseen elämään.
Shuu ei itse päässyt ampumaan, vaan joutui katsomaan sivusta. Joukkue päätettiin vasta hetkeä ennen kisaa. Katsoimme joukkueen suorituksen ja lähdimme syömään lounasta viereiselle Royal Hoastille. Söin tonkatsua. Unohdan aina kuvata ruoat ennen syömistä. Ja aina ei kyllä kehtaakaan kaivaa kameraa esiin.

Kagoshimassa kasvaa paljon hortensioita (ajisai). Niitä on kaiken värisiä, ja niitä kasvaa sekä ihmisten pihoilla että luonnonvaraisena.
Iltapäivällä pääsin käymään Shuun ja Sakin koululla.
Shuu ei itse päässyt paikalle. Olin kolmella oppitunnilla. Sain seurata fysiikan ja matematiikan tunteja. Fyssalla oli aiheena aaltoliike ja matikalla sini- ja kosini-yhtälöt. Shuun luokanvalvojalla (tannin no sensei) oli  niiden välissä englannintunti, josta osa pidettiin suomeksi, kun pääsin kertomaan Suomesta. Opetin heille muun muassa tervehdyksiä ja Muumien suomenkielisiä nimiä. Tuntien jälkeen pääsin seuraamaan muutaman kerhon toimintaa. Japanin kouluissa lähes kaikki oppilaat osallistuvat koulun jälkeen jonkin kerhon toimintaan. Kerhoja on kaikenlaisia: kyuudou, judo, baseball, jalkapallo, cheerleader, musiikki, kirjallisuus... listaa voisi varmaan jatkaa pitkäänkin. Minulla oli hauskaa, ja toivottavasti oli muillakin.

Illalla söimme gyouzaa ja eilistä currya. Nyt väsyttää. Päivä on ollut hyvin kuuma, varmaankin lähemmäs kolmeakymmentä, ja siihen lisäksi korkea kosteusprosentti. Huomiseksi on taas luvattu rankkoja sateita, mutta lähdemme Hitomin kanssa ostoksille, joten sade ei haittaa (ellei se estä liikennettä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti